neděle 1. června 2014

Kurz Party hravě a zdravě







Znáte bioprodejnu roku 2013 BiJo jako od maminky, která je od roku 2010 otevřená v Řevnici? Už dlouho jsem si přála zajet z Prahy do Řevnice a navštívit tuto bioprodejnu, která zároveň funguje i jako biokavárna. Připravují zde bio fair trade kávu z pražírny Mamacoffee, dále bio špaldovou kávu s možností výběru mezi kravským, sójovým či rýžovým mlékem. Ke kávě nabízejí vlastní čerstvě napečené zdravé zákusky a nově i quiche, vše připravené z biosurovin.

Její majitelka Monika spolu se svojí kamarádkou Lucií pořádá pondělní kurzy zdravého vaření. Minulý týden se konal kurz na téma Party hravě a zdravě, kterého jsem se zúčastnila. Na kurzu vládla příjemná atmosféra a myslím, že jsme si to všichni užili. Kurz trval 2 hodiny, kdy jsme se seznámili s přípravou 5-ti zdravých receptů, které byly uvařené z kvalitních bio a domácích potravin. Všechny jídla jsme společně ochutnali a donesli si i výslužku domů. A co jsme se na kurzu naučili připravit? Bezinkovou limonádu, muffiny s brynzou a kysaným zelí, raw čokoládová lízátka, pizza šneky a mrkvové muffiny s kešu krémem.


Lucka připravuje náplň do pizza šneků


Monika začíná zpracovávat datle do raw lízátek


Každý si na kurzu připravil své lízátka posypané
 goji či konopným semínkem


Zdobení mrkvových muffinů kešu krémem


Mrkvový muffin


Vše na jednom talíři


Co nejvíce z přineseného jídla domů chutnalo dětem? Dceři raw čokoládové lízátko a synovi brynzové muffiny. Na facebooku jsem se vás ptala, jaký recept si nejvíce přejete. Vyhráli tyto skvělé brynzové muffiny. Doma jsem je tedy znovu upekla a tady je recept pro vás.





Muffiny s brynzou a kysaným zelím



Ingredience:
(12ks)


100 g jáhel + 250 ml vody
100 g brynzy
150 g kysaného zelí
1 vejce
50 ml oleje
10 lžic kukuřičné krupice
3 lžíce špaldové hladké mouky
1 lžíce čerstvého tymiánu
1/2 lžičky soli
2 lžičky kypřícího prášku





Postup:


Troubu předehřejeme na 180stupňů.

Jáhly propláchneme pod vroucí vodou, dáme do hrnce s horkou vodou a vaříme na mírném ohni pod pokličkou doměkka asi 15 minut. Jáhly musí zůstat sypké. Necháme vychladnout.

Zelí lehce vymačkáme a nakrájíme na drobné kousky. Dáme do mísy, do které dále rozdrobíme brynzu, přidáme tymián, sůl, olej, vejce a vše promícháme. Dále přidáme jáhly a kukuřičnou mouku, promícháme. Na závěr smícháme mouku s kypřícím práškem a přidáme do mísy. 

Směs pak plníme pomocí lžíce do připravené formy na muffiny asi do 2/3 a pečeme 20-30 minut.





1 komentář:

tornado-lou řekl(a)...

Ty muffiny vyzkouším! hurá. jen co se mi poštěstí koupit bryndzu.