Patizon znám jen z dětství připravený jako usmažený řízek. Cuketu používám několik let, dýně hokkaido přibyla loni a letos jsem poprvé zařadila do jídelníčku dětem i patizon. Proto jsem se rozhodla recept přidat do Výzvy - zdravě z mého stolu.
Patizon je tykvovitá zelenina, plody jsou druhem dýně, podobné cuketám. Jíst se dají i se semeny a se slupkou. Lze z něj připravit polévku, usmažit nebo upéct v troubě spolu s další zeleninou či masem.
Již delší dobu jsem chtěla vyzkoušet brownies - spousta receptů byla s cuketou, kterou jsem zaměnila za patizon. Dcera brownies ohodnotila s plnou pusou slovy: "Hm, ten je dobrej." Tak vyzkoušejte!
Ingredience:
2 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu
80 g kokosového cukru
60 ml jablečného pyré
130 g špaldové mouky jemně mleté
45 g kakaa
1 lžička sody
špetka soli
300 g patizonu
1 hrnek čokoládových lupínků + půl hrnku na posypání
Postup:
Troubu předehřejeme na 180stupňů. Patizon omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Do jedné mísy dáme vejce, extrakt, kokosový cukr a jablečné pyré. Dobře promícháme. Ve druhé míse společně smícháme mouku, kakao, sodu, sůl a vše pak vlijeme do mísy se suchou směsí.
Přidáme nastrouhaný patizon a čokoládové lupínky. Vytvořené těsto nalijeme do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem. Na závěr ještě posypeme povrch čokoládovými lupínky.
Pečeme v troubě 20-30 minut, zkoušíme těsto špejlí uprostřed pekáčku. Před podáváním necháme vychladnout.
8 komentářů:
To je ale napad! To je pravda, proc pouzivat vsude jen cuketu :)
Cuketa je výborná, ale musíme zkoušet a zařazovat i nové stejně dobré potraviny, když je teď jejich sezóna;-)
Skvělý recept ,hned asi zítra vyzkouším. Mám doma patizon a tak jsem se na něho dívala a přemýšlela ,že určitě z něho půjde udělat buchta a ejhle hned recept vidím u Tebe :-)
Budu ráda, když vyzkoušíš. Dej vědět, jak chutnalo:-)
Včera jsem dělala brownies s cuketou a taky to bylo dobré, akorát přítel říkal, že by to mohlo být sladší.
ty si šikulka! zapisuji :)
To vypadá dokonale :)
Nela z Beauty Charm
Je úžasný my sme nemali kokosovy cukor tak sme dali brezový, miesto jablkového pyré sme robili marhulovy džem ale iba s jablkovým koncentratom takze je taký riedky , dali sme posielame oriesky a na vrch sme dali lieskovu pastu s kokosovým nektárom. Ďakujem za úžasný recept.
Okomentovat