Tak tento koláč nás všechny svojí chutí mile překvapil. Již jsem podobné těsto dělala na jablečný závin, při jeho zpracování je dobré si máslo nasekat na menší kousky a pak vše zpracovat pomocí rukou. Těsto se nechá 30 minut uležet v lednici a pak vyválí přímo na pečícím papíru, protože je velmi křehké. Z uvedených ingrediencí těsto vyšlo na dva koláče o velikosti 24cm, pak jsem 3cm okraje stočila do koláče, aby šťáva ze švestek zůstala pěkně uvnitr.
Koláč je velmi chutný i čerstvě vytažený z trouby - jeden zkušební kousek jsem neodolala ochutnat ještě horký, ale i uležený na druhý den byl pěkně vláčný.
Ingredience:
280 g špaldové mouky celozrnná jemně mletá
30 g kukuřičné mouky hrubé (kukuřičná krupice)
80 g třtinového cukru
113 g másla
100 ml podmáslí
400 g švestek
2 lžíce třtinového cukru
Postup:
Troubu předehřejeme na 180stupňů.
Do mísy dáme špaldovou a kukuřičnou mouku, cukr, na kousky nakrájené máslo a vše propracujeme pomocí rukou. Pak přilijeme podmáslí a vypracujeme nelepivé těsto.
Těsto uložíme do lednice na 30 minut. Po vytažení rozdělíme těsto na dvě části a z každé vyválíme tvar koláče na pečícím papíru, poklademe nakrájenými švestkami a posypeme cukrem. Okraje těsta zatočíme dovnitř do koláče, vytvoříme tak asi 3 cm okraje, aby šťáva ze švestek nevytekla ven.
Koláče i s pečícím papírem přeneseme na plech a dáme péct do trouby. Pečeme 45 minut.
4 komentáře:
ten vypadá krásně!:) musel být moc dobrý=)
Úplně stejný koláč jsem nedávno zahlédla v časopise Chuť a styl nebo F.O.O.D., teď si nemůžu vzpomenout. Akorát byl tedy meruňkový, tuším. :))
Ten tvůj vypadá perfektně! :P
Ty jsou skvělé, zrovna přemýšlím,co se švestkami, dceři za čerstva moc nejedou, tak třeba v tom koláči by si je dala :-)
Achjo, asi budu muset znova péct :D. Včera jeden koláč.. jen co seženu ingredience, tak bude další :D. Měla bych se nad sebou zamyslet, mám 15 a o prázdninách peču :D.
Okomentovat