Znáte bioprodejnu roku 2013 BiJo jako od maminky, která je od roku 2010 otevřená v Řevnici? Už dlouho jsem si přála zajet z Prahy do Řevnice a navštívit tuto bioprodejnu, která zároveň funguje i jako biokavárna. Připravují zde bio fair trade kávu z pražírny Mamacoffee, dále bio špaldovou kávu s možností výběru mezi kravským, sójovým či rýžovým mlékem. Ke kávě nabízejí vlastní čerstvě napečené zdravé zákusky a nově i quiche, vše připravené z biosurovin.
Její majitelka Monika spolu se svojí kamarádkou Lucií pořádá pondělní kurzy zdravého vaření. Minulý týden se konal kurz na téma Party hravě a zdravě, kterého jsem se zúčastnila. Na kurzu vládla příjemná atmosféra a myslím, že jsme si to všichni užili. Kurz trval 2 hodiny, kdy jsme se seznámili s přípravou 5-ti zdravých receptů, které byly uvařené z kvalitních bio a domácích potravin. Všechny jídla jsme společně ochutnali a donesli si i výslužku domů. A co jsme se na kurzu naučili připravit? Bezinkovou limonádu, muffiny s brynzou a kysaným zelí, raw čokoládová lízátka, pizza šneky a mrkvové muffiny s kešu krémem.
Lucka připravuje náplň do pizza šneků |
Monika začíná zpracovávat datle do raw lízátek |
Každý si na kurzu připravil své lízátka posypané goji či konopným semínkem |
Zdobení mrkvových muffinů kešu krémem |
Mrkvový muffin |
Vše na jednom talíři |
Co nejvíce z přineseného jídla domů chutnalo dětem? Dceři raw čokoládové lízátko a synovi brynzové muffiny. Na facebooku jsem se vás ptala, jaký recept si nejvíce přejete. Vyhráli tyto skvělé brynzové muffiny. Doma jsem je tedy znovu upekla a tady je recept pro vás.
Muffiny s brynzou a kysaným zelím
Ingredience:
(12ks)
100 g jáhel + 250 ml vody
100 g brynzy
150 g kysaného zelí
1 vejce
50 ml oleje
10 lžic kukuřičné krupice
3 lžíce špaldové hladké mouky
1 lžíce čerstvého tymiánu
1/2 lžičky soli
2 lžičky kypřícího prášku
Postup:
Troubu předehřejeme na 180stupňů.
Jáhly propláchneme pod vroucí vodou, dáme do hrnce s horkou vodou a vaříme na mírném ohni pod pokličkou doměkka asi 15 minut. Jáhly musí zůstat sypké. Necháme vychladnout.
Zelí lehce vymačkáme a nakrájíme na drobné kousky. Dáme do mísy, do které dále rozdrobíme brynzu, přidáme tymián, sůl, olej, vejce a vše promícháme. Dále přidáme jáhly a kukuřičnou mouku, promícháme. Na závěr smícháme mouku s kypřícím práškem a přidáme do mísy.
Směs pak plníme pomocí lžíce do připravené formy na muffiny asi do 2/3 a pečeme 20-30 minut.
1 komentář:
Ty muffiny vyzkouším! hurá. jen co se mi poštěstí koupit bryndzu.
Okomentovat