Ingredience:
200 g celozrnné mouky jemně mleté
2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce medu
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžička skořice
vejce na potření
Vaření:
5 šálků vody
1 lžička sody
Vaření:
5 šálků vody
1 lžička sody
Posyp:
rozpuštěné máslo
skořicový cukr
Postup:
Do mísy dáme celozrnnou mouku a chlebovou mouku, přidáme vodu a promícháme. Necháme 20 minut odležet.
Do mísy s moukou přidáme droždí, med, máslo, skořici a vypracujeme hladké těsto. Pokud je příliš lepivé, přisypeme trochu mouky a zapracujeme.
Hotové těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 1,5 až 2 hodiny.
Těsto přeneseme na pomoučený vál. Postupně odkrajujeme kousky, ze kterých vyválíme válečky a zatočíme do tvaru preclíku.
V hrnci dáme vařit vodu se sodou, klademe do ní hotové preclíky a vaříme je 1 minutu. Pak preclíky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 15 minut dozlatova.
V hrnci dáme vařit vodu se sodou, klademe do ní hotové preclíky a vaříme je 1 minutu. Pak preclíky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 15 minut dozlatova.
Hotové preclíky necháme chvíli vychladnout. Potřeme je rozpuštěným máslem a posypeme skořicovým cukrem.
1 komentář:
Tohle je na mě moc pracný, ale vypadá to skvěle. Už jen když čtu tu kombinaci rozpuštěné máslo a skořicový cukr ... mňam.)
Okomentovat