Moje děti milují sušenky. Plech ještě nestačí vychladnout a oni už ochutnávají, jak se mi povedly. Dělám dávku na více dní. Sušenky pak podávám jako zákusek k čaji či teplému mléku. Děti jsou samozřejmě rádi, když jim sušenku přibalím s sebou do školy na svačinu. Těsto si lze i připravit ve větší dávce a zamrazit pro budoucí pečení.
Ingredience
250 g másla
500 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (bio)
špetka soli
1 lžička jedlé sody
200 g třtinového cukru(bio)
2 vejce
2 lžíce mléka
1a1/2 lžičky vanilkového extraktu
(plátky mandlí, kousky tmavé čokolády)
Postup
V hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a jedlou sodu. Promícháme a dáme stranou.
Do mixéru nalijeme rozpuštěné vychladlé máslo a přidáme cukr. Mícháme na středním stupni. Přidáme vejce, mléko a vanilkový extrakt a vše ještě v mixéru promícháme.
Pomalu zapracujeme mouku, aby se vše důkladně spojilo.
Z těsta vytváříme kuličky, z nich tlustší placky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Při pečení se sušenky roztečou do krásného tvaru sušenek.
Troubu předehřejeme na 170stupňů a pečeme 10-15 minut.
Do těsta na sušenky můžeme přimíchat plátky mandlí nebo kousky tmavé čokolády.
1 komentář:
Sušenky jsou výborné, děkuji za receptík. Přidala jsem mandle a kokos. :-) Alena
Okomentovat