Už jste někdy zkoušeli udělat si domácí tortillu a ještě k tomu z celozrnné mouky? Dovolte mi říci, že její chuť je daleko lepší než kupovaná v plastovém sáčku v obchodě. Recept je velmi jednoduchý a záleží jen na vaší chuti, jaký olej do nich použijete. Pokud máte čas, připravte si větší dávku a zbytek si zamrazte napříště.
Ingredience:
2 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky hladké
1/2 hrnku oleje (já použila řepkový bio)
1/2 lžička soli
1 hrnek teplé vody
Postup:
Všechny ingredience smícháme v míse dohromady a vytvoříme z těsta hladký bochánek. Necháme asi 15 minut odležet. Pak těsto vyjmeme na vál a rozdělíme na 12 stejných kousků, ze kterých pomocí rukou vytvoříme 12 kuliček. Z nich na pomoučeném válu vyválíme tenké placky.
Rozehřejeme pánev na střední plamen a opékáme na sucho z každé strany asi 1 minutu, aby placka byla trochu hnědá. Hotové placky udržujeme teplé. Po vychladnutí můžeme uchovat v lednice nebo zamrazit. (Tortillu ohříváme tak, že ji lehce na povrchu navlhčíme vodou, aby zvláčněla. Následně na vyhřáté pánvi ohřejeme.)
6 komentářů:
Dobrý den, myslíte, že by šla použít i žitná celozrnná mouka? Děkuji!
Dobry den,dnes budu vyrabet z celozrn.zit mouky....mam zkusenost s palacinkama s touto moukou,idealni.
v životě mi nemohlo vyjít z vašich poměrů ingrediencí takové těsto, jak vy máte ! Bylo to v tekutém stavu !
A dala jste 2a půl hrnku nebo jen půlku hrnku mouky?
To je perfektní, přesně takový jednoduchý recept jsem sháněla :o)) akorát se chci zeptat, jestli to opékáte na teflonové pánvi, když píšete, že na sucho? Já mám jenom takovouhle s keramickým povrchem (mám indukční desku) http://www.utc.cz/cs/panev-keramika-s-indukcnim-dnem-245-cm/337879p/ a většinou úplně na sucho nic neopékám, mám strach, že by se to připeklo...
Tortily byly vynikající, jen přemýšlím, jak je uchovat, když je jich větší množství. Druhý den byly drolivé, přestože byly dobře zabalené ve fólii.
Okomentovat