Konečně začíná chřestová sezóna. Loni jsem poprvé vyzkoušela zelený chřest, který jsem pak dávala skoro do každého jídla, kde to jen šlo. Letos jsem se rozhodla vyzkoušet i chřest bílý. Zatím se mi ho podařilo koupit jen v Albertu, zato v biokvalitě minulý týden v akci 39Kč za 500g. Na farmářských trzích je zatím dost drahý, ale stačí počkat si týden, dva a bude ho všude dostatek. Polévku jsem zkusila poprvé a mile - jako kedlubnová - mě překvapila a všem nám chutnala. Doporučuji vyzkoušet!
Ingredience:
15 výhonků čerstvého bílého chřestu
1,5 litru kuřecího vývaru
50 ml smetany na vaření
muškátový oříšek
sůl
Postup:
Chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté konce a oloupeme od hlavičky dolů škrabkou. Potom ho nakrájíme na větší kousky.
Do hrnce nalijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme chřest a povaříme dle tloušťky chřestu 15-20 minut. Po uvaření vyjmeme několik kousků vařeného chřestu, které použijeme na závěr na ozdobu.
Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a muškátovým oříškem. Přilijeme smetanu a chvíli provaříme.
Do hotové polévky vložíme kousky vařeného chřestu, který jsme si odložili stranou. Můžeme ozdobit petrželkou či pažitkou. Podáváme s celozrnným chlebem nebo opečenými krutony.
4 komentáře:
Já přímo miluju chřest! jentak ho povařím ve vodě, osolím a vychutnávám :) Ale tahle polévka mne nadchla, určitě ji zkusím, ukládám si recept :)
Mluvíš mi z duše, zrovna jsem dovařila zelenený chřest, který budu přidávat k masu. Teď si ho tu jen tak zakusuju. Já ještě k vaření přidávám lžíci šťávy z citrónu.
chystám se na ni!
Bezva, pak dej vědět jak chutnala nebo čím sis ji vylepšila; -)
Okomentovat