I my už máme svoje GHÍ, jsem na něj pyšná a dlouho jsem se odhodlávala k jeho přípravě. Ale opravdu bylo jednoduché si ho uvařit. A ta krásná zlatá barva mě opravdu nadchla. Momentálně bude v kuchyni mým favorit číslo jedna.
Ingredience:
500 g másla
Budete potřebovat:
kastrůlek, pánev se silným dnem
čistá, suchá, uzavíratelná sklenice - nádoba
plátýnko - jemná bavlněná tkanina
Postup:
Máslo dáme do hrnce a zahříváme na středním plameni, dokud se nezačne vařit. Dáváme pozor, aby se máslo zahříváním nepřepálilo. Když máslo začne bublat, stáhneme plamen na minimum a vaříme. Při vaření se na povrchu tvoří pěna, kterou postupně sbíráme lžící. Délka vaření je závislá na množství másla. Výroba ghí z uvedeného množství 500g potrvá 40-50 minut.
Nakonec máslo přecedíme přes plátýnko a tím odstraníme sraženou bílkovinu. Barva ghí by měla být svítivě žlutá a čirá.
Necháme vychladnout v otevřené sklenici. Uchováváme v uzavřené nádobě v chladu. Takto přepuštěné máslo má trvanlivost několik měsíců a zvýší se kouřový bod na 200-250stupňů.
Postup:
Máslo dáme do hrnce a zahříváme na středním plameni, dokud se nezačne vařit. Dáváme pozor, aby se máslo zahříváním nepřepálilo. Když máslo začne bublat, stáhneme plamen na minimum a vaříme. Při vaření se na povrchu tvoří pěna, kterou postupně sbíráme lžící. Délka vaření je závislá na množství másla. Výroba ghí z uvedeného množství 500g potrvá 40-50 minut.
Nakonec máslo přecedíme přes plátýnko a tím odstraníme sraženou bílkovinu. Barva ghí by měla být svítivě žlutá a čirá.
Necháme vychladnout v otevřené sklenici. Uchováváme v uzavřené nádobě v chladu. Takto přepuštěné máslo má trvanlivost několik měsíců a zvýší se kouřový bod na 200-250stupňů.
Žádné komentáře:
Okomentovat