Musím se přiznat, že neznám moc receptů, kde by se přidávala hruška. Z mládí si pamatuji chuť hruškového kompotu, který jsem měla moc ráda. Obzvlášť šťávu, kterou jsem z misky hned první upíjela. S dětmi jíme hrušku jen tak nakrájenou a k ní přikusujeme loupané mandle. Tak nám to chutná. V tomto koláči je obojí - máslová sladká hruška a křupavé mandličky.
Ingredience:
5 lžic rozpuštěného másla
100 g loupaných mandlí (plátky)
1-2 hrušky
3/4 hrnku podmáslí
1/2 hrnku sirupu z agáve
1/2 lžičky skořice
1 vejce
1a1/4 hrnku celozrnné špaldové mouky jemně mleté
1a1/2 lžičky jedlé sody
Postup:
Troubu předehřejeme na 180stupňů. Mandle nasekáme nebo použijeme plátky.
V míse společně pomocí metličky prošleháme podmáslí, sirup, rozpuštěné máslo, skořici a vejce.
V druhé míse smícháme mouku, jedlou sodu a mandle. Hrušku zbavíme jadřince, pokrájíme na malé kostky a smícháme s moukou.
Do moučné směsi pomalu přiléváme směs s podmáslím, promícháme a vše vlijeme do menší formy na pečení. Pečeme na 180stupňů asi 30-40 minut.
4 komentáře:
no tak to vypada....aaaaaah, mnam!!!miluju hruskove veci:-)
A brzy budou další....
KOláč vypadá skvěle! Chtěla jsem se zeptat jestli by bylo možné udělat ho bez podmáslí a místo agáve sirupu použít javorový? :)
Sirup lze použít jakýkoliv na oslazení. Podmáslí bych nerada nahrazovala, koláče jsou díky němu více chutnější. Ale jinak ho lze nahradit bílým jogurtem, mlékem. ..
Okomentovat