Špalda
je plná vitamínů skupiny B, obsahuje mnoho minerálních látek, prohřívá
organismus, přispívá k tvorbě zdravé krve, k veselé mysli a radosti v
duši.
V tomto závinu je použito vejce pouze na potření, osladit si ho můžete v náplni - třtinovým cukrem, sirupem, sušeným ovocem, ovšem je výborný i bez přislazení. Do náplně přidávám vločky, které nasají šťávu z nastrouhaných jablek, která pak nevyteče na plech.)
V tomto závinu je použito vejce pouze na potření, osladit si ho můžete v náplni - třtinovým cukrem, sirupem, sušeným ovocem, ovšem je výborný i bez přislazení. Do náplně přidávám vločky, které nasají šťávu z nastrouhaných jablek, která pak nevyteče na plech.)
Igredience:
300g špaldové mouky hladké
80 g másla
120 ml vlažné vody
jablka
vlašské ořechy
jemně mleté vločky
skořice
vejce na potření
Postup:
Do
velké mísy dáme špaldovou mouku s máslem a postupně přilijeme vlažnou
vodu. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Přidáme trošku
skořice a v míse zpracujeme hladké těsto, které necháme 30 min.
odpočinout při pokojové teplotě.
Jablka nakrájíme na menší kostky nebo nastrouháme, promícháme se skořicí, vločkami a nasekanými ořechy.
Těsto
rozválíme, naplníme a vytvoříme závin. Těsto je křehčí, opatrně
přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 170
st. asi půl hodiny.
1 komentář:
tyjo:) hezčí závin jsem neviděla :P
Okomentovat