úterý 4. června 2013

Celozrnné ricottové lívance s jahodovo-medovou omáčkou







Lívance jsou chutnou teplou snídaní či svačinou pro děti i dospělé. Ricottové lívance jsou rychlé a snadné na přípravu, stejně jako jahodovo-medová omáčka. Doporučuji podávat lívance ještě s teplou omáčkou.  Vše je již oslazené a proto není potřeba lívance polévat javorovým sirupem. My doma ještě přidáváme lžičku zakysané smetany.







Ingredience:


60 g celozrnné mouky jemně mleté
60 g špaldové mouky jemně mleté
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička sody
špetka soli
250 ml podmáslí
80 ml ricotty
1 vejce
1 lžíce citrónové šťávy



Postup:


V jedné míse smícháme mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Do druhé mísy dáme podmáslí, ricottu, vejce a citrónovou šťávu a promícháme.

Mokrou směs pak přidáme do mísy se suchou směsí a vše důkladně promícháme.

Lívance smažíme bez tuku nebo jen s malým množstvím tuku v lívanečníku na středním ohni. Z uvedeného množství lze vytvořit 16 lívanců.








Jahodovo-medová omáčka



Ingredience:


300 g jahod
1 lžíce medu
1 lžička vanilkového extraktu
(kukuřičný škrob)



Postup:


Jahody očistíme, dáme do menšího hrnce a rozmačkáme vidličkou. Přidáme med, vanilkový extrakt a vaříme na mírném ohni 10 minut. Pokud je omáčka příliš řídká, lze zahustit pomocí kukuřičného škrobu. V lednici omáčku uchováváme pár dní, lze také zamrazit.





Další vynikající recept na blogu dýňové lívance.



 

5 komentářů:

Pastelka řekl(a)...

Bezva recept, zrovna tu mám ricottu a nevím co s ní - tak teď už vím :)

Zdravá máma řekl(a)...

Super, ať chutná:-)

B* řekl(a)...

šikulka, vypadá to krásně :-)

Kamča Hrbáčová řekl(a)...

ta by šla určo uskladnit, že?:) vyzkouším ji, došla mi marmoška:D

Zdravá máma řekl(a)...

Kamčo určitě, v lednici pár dní vydrží, ale tak dlouho jako marmeláda ne, to by se muselo zavařit.