středa 31. července 2013

Meruňky s ovesnou drobenkou






Polovina prázdnin za námi. Jak je zatím trávili moje děti? Začaly jim naší společnou dovolenou u moře a také byly už samozřejmě u obou babiček. Když jsme spolu, jezdíme na výlety, k vodě, navštěvujeme hrady, zámky, zoo, různé zahrady, parky... Prostě chodíme tam, kde to máme rádi. Krásně jsme si to i užili o víkendu stráveném ve Starém Městě pod Sněžníkem




Teď se mi děti vrátili z Moravy a s sebou přivezly krásné meruňky. Nebudu z nich vařit knedlíky, ty u nás nejlepší umí "moravská" babička. Ale vyzkoušela jsem je zapečené s ovesnými vločkami. Musím ovšem napsat, že ingredience jsem dávala od "oka" - došla mi baterka ve váze a doma náhradní nebyla. Ale v tomto receptu na množství nezáleží, každý si vše může uvařit dle své chuti, ovoce, osladit čím má rád... Ještě dnes jsme vyrazili na farmářský trh na Jiřák pro bílý jogurt z Krasolesí, který budu dětem podávat k zapečeným meruňkám. Jogurt ze skleničky je prostě vynikající a dětem moc chutná! 

Tyto zapečené meruňky lze jíst jen tak samostatně nebo kromě jogurtu např. s tvarohem. A byly by určitě vynikající s vanilkovou zmrzlinou, ale to zas někdy příště!





Ingredience:


2 šálky meruněk (broskve, nektarinky, švestky....)
4 lžíce kokosového cukru
1 lžička citrónové šťávy
2 šálky ovesných vloček
1 lžička skořice
máslo




Postup:


Troubu si předehřejeme na 170stupňů.

Meřuňky očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky. V míse smícháme meruňky s polovinou cukru a citrónovou šťávou. Vše vyskládáme na dno zapékací misky.

V míse smícháme ovesné vločky, druhou polovinu cukru, skořici a asi 1 cm tlustý plátek másla. Pomocí prstů vypracujeme drobenku, kterou navršíme na meruňky.

Dáme péci asi na 30 minut do trouby. Pečeme, aby ovoce bylo měkké a vločky dozlatova.










3 komentáře:

Lena M. řekl(a)...

To je skvělý nápad, jak zužitkovat meruňky! Máme jich doma spousty, tak se ráda inspiruji :)

Blondy řekl(a)...

Něco podobného jsem dělala s borůvkami, pak s mangem a jahodami a bylo to úžasné! Miluju tu křupavoučkou drobenku ve spojení se šťávou z ovoce, co pustí :)
A když se do té drobenky ještě přimíchají oříšky nebo kokos! Mňam! :)

Terez (sweet melange) řekl(a)...

Fakt krásný blog. Spoustu inspirujících receptů :)