pondělí 12. srpna 2013

Křehký švestkový koláč






Tak tento koláč nás všechny svojí chutí mile překvapil. Již jsem podobné těsto dělala na jablečný závin, při jeho zpracování je dobré si máslo nasekat na menší kousky a pak vše zpracovat pomocí rukou. Těsto se nechá 30 minut uležet v lednici a pak vyválí přímo na pečícím papíru, protože je velmi křehké. Z uvedených ingrediencí těsto vyšlo na dva koláče o velikosti 24cm, pak jsem 3cm okraje stočila do koláče, aby šťáva ze švestek zůstala pěkně uvnitr. 




Koláč je velmi chutný i čerstvě vytažený z trouby - jeden zkušební kousek jsem neodolala ochutnat ještě horký, ale i uležený na druhý den byl pěkně vláčný.






Ingredience:


280 g špaldové mouky celozrnná jemně mletá
30 g kukuřičné mouky hrubé (kukuřičná krupice)
80 g třtinového cukru
113 g másla
100 ml podmáslí
400 g švestek
2 lžíce třtinového cukru



Postup:


Troubu předehřejeme na 180stupňů.

Do mísy dáme špaldovou a kukuřičnou mouku, cukr, na kousky nakrájené máslo a vše propracujeme pomocí rukou. Pak přilijeme podmáslí a vypracujeme nelepivé těsto.

Těsto uložíme do lednice na 30 minut. Po vytažení rozdělíme těsto na dvě části a z každé vyválíme tvar koláče na pečícím papíru, poklademe nakrájenými švestkami a posypeme cukrem. Okraje těsta zatočíme dovnitř do koláče, vytvoříme tak asi 3 cm okraje, aby šťáva ze švestek nevytekla ven.




Koláče i s pečícím papírem přeneseme na plech a dáme péct do trouby. Pečeme 45 minut.







4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

ten vypadá krásně!:) musel být moc dobrý=)

Týna řekl(a)...

Úplně stejný koláč jsem nedávno zahlédla v časopise Chuť a styl nebo F.O.O.D., teď si nemůžu vzpomenout. Akorát byl tedy meruňkový, tuším. :))
Ten tvůj vypadá perfektně! :P

Alizia řekl(a)...

Ty jsou skvělé, zrovna přemýšlím,co se švestkami, dceři za čerstva moc nejedou, tak třeba v tom koláči by si je dala :-)

Hana V. řekl(a)...

Achjo, asi budu muset znova péct :D. Včera jeden koláč.. jen co seženu ingredience, tak bude další :D. Měla bych se nad sebou zamyslet, mám 15 a o prázdninách peču :D.