středa 2. října 2013

Zapečená jablka s ovesnou drobenkou








Rádi navštěvujeme s dětmi v těchto chladných dnech nějaké zajímavé přednášky a výstavy. Tentokrát jsme vyrazili na setkání s hendikepovanými ježky v Toulcově dvoře - Co nevíte o ježcích. Děti se hlavně těšili, že uvidí živé ježky. A to se jim splnilo. Paní ze záchranné stanice nejdřív povyprávěla o tom, jak a kde ježek žije, proč a jak ježkům pomáhat a co udělat, když na podzim najdeme malého, nedorostlého ježka. Samozřejmě na závěr přednášky ukázala dva čerstvě donesené malé ježky do stanice a také jednoho velkého dospělého ježka - ten tedy funěl! A jedna zajímavost - ježek uloví i hada, a poradí si i se zmijí. Blechy jsme si domů neodnesli, vždy je ve stanici odblešují.





A teď k receptu - podobný recept na blogu už najdete. Tentokrát jsem použila jablíčka a vlašské ořechy. Vše jsem dala do 4 malých mističek a upekla. Výborná dopolední svačinka!





Ingredience:


2 velká jablka
2 lžíce citrónové šťávy
4 lžíce vody
4 lžíce třtinového cukru
1/2 hrnku ovesných vloček
2 menší plátky másla
1 lžička skořice
nasekané vlašské ořechy



Postup:


Troubu předehřejeme na 190 stupňů. 

Jablka očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do mísy, přidáme citrónovou šťávu a cukr. Vše promícháme.

Rozdělíme do misek a do každé přidáme lžíci vody. Dáme na rošt do trouby a pečeme 20 minut.

Mezitím v míse smícháme vločky, skořici a ořechy. Přidáme máslo a vytvoříme drobenku. 

Posypeme jablíčka a pečeme dalších 20 minut. Necháme chvíli vychladnout a podáváme.




3 komentáře:

Veronika Wisiorková řekl(a)...

vypadá to moc dobře!

Unknown řekl(a)...

Jůů, parádní recept. Jsem ráda, že jsem vás objevila.

Zdravá máma řekl(a)...

Díky:-)