pátek 4. dubna 2014

Hrách zelený - pučálka







Blíží se Velikonoce a tak u nás přišlo na řadu klíčení hrachu tzv. pučálka. Hrách jsem namočila 24 h ve vodě v zavařovací sklenici. Vodu jsem pak slila a hrách v ní 2 dny nechala klíčit a už jsem jen několikrát za den proplachovala vodou. Klíčím tak, že na hrdlo sklenice připevním pomocí gumičky gázu, přes kterou pak vodu sliju a proplachuji tak hrách. Sklenici můžete nechat stát na kuchyňské lince a sledovat s dětmi, jak pěkně klíčky rostou. Lze pak uchovávat několik dní v lednici.




Pučálka - naklíčený hrách je staročeské jídlo, které bylo hlavně připravováno při velikonočním půstu. Naklíčený hrách se opeče na másle (ghí), sádle na pánvi či v troubě, můžeme posypat opečenou cibulkou. Lze ji podávat i na sladko s medem, se skořicí...




Další luštěniny, které jsme na blogu klíčili:












2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

dobrý večer, zdravá mámo :) s klíčením dělám první pokusy, ale už se mi povedlo narazit na super pomůcku - řekla bych, že na používání bude praktičtější než gáza, vždycky po použití nechám sklenici i s uzávěrem umýt v myčce. koupila jsem v dm drogerii, zrovna dneska navíc s poloviční slevou za 38 Kč :) obrázek jsem našla třeba tady http://veg-ethique.blogspot.cz/2013/10/priprava-lustenin.html

Zdravá máma řekl(a)...

Díky za tip, anonymní :) na nákup v Dm, už jsem tu sklenici viděla u Ethique na blogu. Zajdu se na ní po víkendu podívat, za tu cenu je super:-)