sobota 3. května 2014

Food Revolution Day









Co je Food Revolution Day?

Food Revolution Day je celosvětová akce zaměřená na propagaci kuchařských schopností a dobrého, čerstvého, opravdového jídla. Jde o oslavu důležitosti vaření dobrého jídla a o to, jak připravené jídlo ovlivňuje naše zdraví a životní pohodu. Food Revolution Day je kampaní organizace Jamie Oliver Food Foundation ve Velké Británii a USA, a The Good Foundation v Austrálii. Ambasadorkou pro Českou republiku je Andrea Kosorínová - Gazdinka.cz a do Prahy jej přináší škola vaření Chefparade.


Kdo se ho účastní?

Food Revolution Day je určen pro všechny, ať už jste škola, organizace či jednotlivec, a letos je zaměřená především na děti a rodiče.


Cíl Food Revolution Day

Cílem je vzbudit u dětí zájem o jídlo. Aby každé dítě vědělo, odkud jídlo pochází, jak ho připravit a jak ovlivňuje jeho metabolismus. Tak aby děti pochopily, jak si vybrat lepší potraviny pro život. Musíme se vrátit k základům: vařit a jíst čerstvé místní potraviny, podělit se o kuchařské dovednosti a znalosti potravin mezi sebou.


Celosvětová fakta obezity

Poprvé v lidské historii má svět více obézních lidí než lidí s podvýživou.
V průběhu posledních tří desetiletí se zdvojnásobil počet obézních dospělých a ztrojnásobil u dětí.
Na celém světě je více než 43 miliónů dětí mladších pěti let buď s nadváhou nebo obézních, pokud by tento trend pokračoval, vzroste jejich počet na 60 mil. v roce 2020.


Recepty pro společné vaření rodičů s dětmi



Další aktivity pro rodiče a děti

Promluvte si s dětmi o kupovaných potravinách, čtěte společně etikety, složení potravin. Popřemýšlejte s dětmi, jak si vyrobit potravinu doma, jaké ingredience k její přípravě budete potřebovat. Povídejte si odkud potraviny pocházejí, naučte je nakupovat sezónní zeleninu a ovoce.


Vzkaz Jamieho Olivera

Připojte se 16. května a bavte se - prostřednictvím zábavy se můžeme učit a učením se můžeme změnit.


Více informací naleznete na stránkách Food Revolution Day.




Výzva od Zdravé mámy

Rozhodla jsem se, že se akce s dětmi zúčastníme. Všechny recepty pro děti společně uvaříme a i s jejich postupem zveřejním na blogu. Budu ráda, pokud se taky zapojíte a pošlete mi na facebook nebo na mail Vaše fotky uvařených jídel.





3 komentáře:

Týna řekl(a)...

Děkuju za info, zkusím uchlácholit brášku, ať něco ukuchtíme. :P

Zdravá máma řekl(a)...

Kriss, to by bylo bezva:-)

Zrzunka řekl(a)...

to je hezký! :)