středa 14. května 2014

Mátovo-jogurtový dip (FRD2014)








K přípravě dipu jsme dnes použili jogurt ze skleničky, takže základní mátový dip byl trochu řidší. Do receptu by bylo vhodné i použití řeckého jogurtu, který dáváme v létě do naší  tzatziki omáčky

Přidáním dalších ingrediencí k základnímu receptu na dip získáte další chutné omáčky, které už díky okurce a cizrně jsou hutnější. My jsme ze základního receptu připravili všechny tři omáčky, tak jsme množství přísad volili dle chutě od oka. Recept jsem vypsala podle Jamieho, ale vy nezapomínejte, že recepty děláte pro děti. Tak pokud jim nechutná třeba česnek, či nemají rádi kyselý citrón, tak prostě ingredience a jejich množství upravte dle chuti svých dětí.

Dnes jsme si opět pochutnali. Začínám věřit tomu, že co si děti uvaří, chutná jim o to víc. A jak říkám, že každý máme jiné chutě, tak dcerce nejvíce chutnala tzatziki omáčka a synovy cizrnová. Loni ještě děti nepřišly na chuť chřestu, připravila jsem si ho k omáčkám pro sebe a zbyl na mě jen jeden. I to je další pozitivum dnešního vaření.




Ingredience:


(základní recept)
4 snítky čerstvé máty
1 citrón
(1/4 stroužku česneku)
200 g přírodního bílého jogurtu
sůl

(tzatziki)
1/2 okurky

(hummus)
4 snítky čerstvé petrželky
400 g cizrny v plechovce
mletý kmín
2 lžíce tahini



Postup:


Mátu nakrájíme najemno na prkénku a dáme do misky. Přidáme jogurt a šťávu z citrónu. Osolíme a vše promícháme. Takto získáme základní dip.




Do tzatziki dipu přidáme najemno nastrouhanou okurku, ze které řádně vymačkáme šťávu, aby byla omáčka hustá.




Hummus dip připravíme ze základního receptu a dalších ingrediencích. Na závěr vše dohladka umixujeme.









Žádné komentáře: