čtvrtek 4. dubna 2013

Mini pizza ze špaldové mouky








Pizzu děti milují. Teď je u nás momentálně favoritem pizza se smetanovým základem. Dnes jsem vyzkoušela kynuté těsto na pizzu ze špaldové mouky. Těsto krásně nakynulo a dobře se s ním pracovalo.  Děti si pak pizzy nazdobily podle toho, co jim chutná. Na farmářském trhu jsem v týdnu koupila přírodní sýr od farmy BioVavřinec a na pizze byl výborný. Podařilo se mi z uvedeného množství upéct 13 mini pizz o průměru asi 10 cm.



Ingredience:
Těsto na pizzu


360 g špaldové mouky jemně mleté
250 ml vlažné vody
1/2 kostky droždí
1/2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje



Postup:


Troubu si rozehřejeme na 230stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
Do mísy nalijeme vlažnou vodu, do které rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli a vidličkou vše rozmícháme ve vodě. Přisypeme polovinu mouky a vařečkou zpracujeme těsto. Postupně pak přidáváme po troškách zbytek mouky až uhněteme hladké těsto. Na závěr přilijeme olivový olej a vařečkou zapracujeme do těsta.




Těsto v míse pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1-2 hodiny.




Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Těsto postupně rozdělujeme na kousky, ze kterých vytvarujeme placky o průměru 10 cm. Placky klademe na plech a potřeme rajčatovým pyré nebo smetanou. Zdobíme dle chuti. Okraje pizzy potřeme olivovým olejem, aby se po upečení leskly.






Pečeme v troubě asi 10-15 minut. Podáváme teplé.






smetana, brokolice, přírodní sýr


rajčatové pyré, cherry rajčata, mozzarella, petrželka


smetana, špenát baby, přírodní sýr





3 komentáře:

Kamča Hrbáčová řekl(a)...

ta s brokolicí vypadá nejlíp! ale nepohrdla bych žádnou :) mňam,mňam

B* řekl(a)...

vypadají hezky :)a dneska nejspíše budu dělat granolu, tak mi drž palečky :)

Zdravá máma řekl(a)...

B* tvoje banánové sušenky se ti povedly, takže doufám že granola dopadne výborně. Držím palečky to je jasné:-)))