neděle 28. dubna 2013

Preclíky se skořicí


 



Při pečení jsem poprvé použila sušené droždí. Lze samozřejmě použít i kvásek z čerstvého droždí. Zdá se mi, že těsto tak moc nenabylo. Ale snad se to zlepší, až se naučím sušené droždí více používat. Preclíky se ovšem pak krásně při vaření ve vodě se sodou zvětšily. Po vytažení z trouby jsme je jen chvíli nechali vychladnout. Preclíky nám chutnaly ještě teplé, potřené rozpuštěným máslem a posypané skořicovým cukrem, který se na preclíku rozpustí a provoní ho skořicí.







Ingredience:


200 g celozrnné mouky jemně mleté
160 g chlebová mouka pšeničná        
200 ml vody
2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce medu
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžička skořice
vejce na potření 

Vaření:
5 šálků vody
1 lžička sody


Posyp:
rozpuštěné máslo
skořicový cukr



Postup:


Do mísy dáme celozrnnou mouku a chlebovou mouku, přidáme vodu a promícháme. Necháme 20 minut odležet.

Do mísy s moukou přidáme droždí, med, máslo, skořici a vypracujeme hladké těsto. Pokud je příliš lepivé, přisypeme trochu mouky a zapracujeme.

Hotové těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 1,5 až 2 hodiny.

Troubu si předehrejeme na 230stupňů.




Těsto přeneseme na pomoučený vál. Postupně odkrajujeme kousky, ze kterých vyválíme válečky a zatočíme do tvaru preclíku. 

V hrnci dáme vařit vodu se sodou, klademe do ní hotové preclíky a vaříme je 1 minutu. Pak preclíky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 15 minut dozlatova.





Hotové preclíky necháme chvíli vychladnout. Potřeme je rozpuštěným máslem a posypeme skořicovým cukrem.







1 komentář:

Iri Novak řekl(a)...

Tohle je na mě moc pracný, ale vypadá to skvěle. Už jen když čtu tu kombinaci rozpuštěné máslo a skořicový cukr ... mňam.)