středa 7. srpna 2013

Tzatziki a okurková limonáda








Začátek srpna je u nás doma ve znamení oslavy mých narozenin. Když přeje počasí jako v těchto dnech, rádi sedíme s našimi hosty na terase a grilujeme. Ke grilovanému masu či zelenině se výtečně hodí osvěžující omáčka tzatziki. Předloni jsem recept objevila na blogu Cuketky, vyzkoušela a už nedělám jinou verzi. 

V receptu mě nejvíce zaujalo, že okurka po nastrouhání musí být velmi dobře vymačkaná, dokud vám nezbyde jen čistá okurka bez šťávy. V receptu jsem si jen pozměnila množství česneku a olivového oleje, ale veškeré dochucení záleží na vaší chuti. Základem je, aby vznikla hustá a hutná omáčka. Jistě zde svou roli hraje zvolený řecký jogurt, který oproti obyčejnému bílému je také hustší. Pro děti česnek v omáčce zcela vynechávám. Tzatziki lze použít jako dip pro zeleninu, celozrnné pečivo či do tortilly. Nebo ho zkuste smíchat s celozrnným kuskusem a sýrem feta. Omáčka se podává vychlazená.

Ale co s vymačkanou šťávou z okurky? Dá se použít na okurkovou limonádu, která mimochodem dětem hodně chutnala. Nejen jim i mě samotné! V těchto vedrech ideální osvěžující nápoj. 

Užívejte léto!



Tzatziki




Ingredience:


1 větší okurka
1 kelímek řeckého jogurtu
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička sekaného kopru
sůl
bazalka na ozdobu



Postup:


Okurku oloupeme a na jemné části struhadla nastrouháme. Potom z okurky pomocí rukou vymačkáme veškerou šťávu. Takto vymačkanou okurku dáme do misky a přidáme jogurt, prolisovaný česnek, olivový olej, citrónovou šťávu, nasekaný kopr a sůl. Vše promícháme. Před podáváním necháme chvíli v lednici vychladnout.



Okurková limonáda





Ingredience:


vymačkaná šťáva z okurky
(nebo umixovaná celá okurka)
1 litr neperlivé minerálky
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce šťávy z limetky
ledové kostky
okurka, limetka na ozdobu



Postup:


Do připraveného džbánu nalijeme šťávu z okurky a minerální vodu. Přidáme třtinový cukr, limetkovou šťávu a promícháme, aby se cukr rozpustil. Podáváme vychlazené, zdobíme plátky okurky či limetky.







2 komentáře:

dokonale uklizeno řekl(a)...

Na tzatziki jsem úplně zapomněla! A to jsme měli takovou obrovskou úrodu salátovek. Snad ještě nějaká doroste. :)

Zdravá máma řekl(a)...

Okurkový salát máme doma často, ale na tzatziki jsem málem taky zapomněla. Musel mi je připomenout manžel, že by si je rád dal;-) My už tzatziki měli dvakrát!