čtvrtek 5. září 2013

Špaldovo-ovesná bábovka s pekanovými ořechy







Dnes bych vám chtěla představit kuchařku, kterou jsem si koupila na Pohankových slavnostech. Její název je Moje BIO pochoutky a napsala ji Zdeňka Kolláriková a Ivan Mach. Paní Kolláriková je propagátorkou biopotravin a zdravého vaření. Již delší dobu její činnost sleduji a při vaření se od ní nechávám inspirovat. Recept na bábovku je jedním z 50-ti receptů v její kuchařce, která obsahuje jak zdravé dezerty, tak i polévky, pomazánky, saláty, bezmasá jídla i jídla z masa a nápoje. Kdo vyrážíte - stejně jako já - v neděli na Biodožínky do Nenačovic, budete mít příležitost se s autorkou kuchařky i její knihou seznámit.




A teď k samotné přípravě bábovky. Do receptu jsem použila rýžový nápoj, se kterým jsem ještě nevařila. Proto i recept přidávám do Výzvy - Zdravě z mého stolu. Bábovka se připravuje z pekanových ořechů, které lze nahradit ořechy vlašškými. Já jimi nahradila pouze polovinu, rozemletou část ořechů přidávaných do těsta. Druhou část ořechů jsem již použila v celku, a to ořechy pekanové. Byly v ní vynikající. Formu na bábovku jsem vysypala kokosem, bábovka pak po něm při vyklopění zavoněla. Pro děti jsem z části těsta ještě upekla mini bábovičky, které jim zítra zabalím ke svačině do školy.






Ingredience:


6 vajec
180 g třtinového cukru
150 g ovesné mouky
250 g celozrnné špaldové mouky hladké
80 g celozrnné špaldové mouky hrubé
200 g másla
vanilka ( 1 lžička vanilkového extraktu)
(pomerančová kůra - tu jsem kvůli dětem nepoužila)
80 g vlašských ořechů
80 g pekanových ořechů
1 lžička vinného kamene
350 ml rýžového nápoje nebo jiného alternativního nápoje
máslo a kokos na vymazání





Postup:


Troubu předehřejeme na 160stupňů. Vlašské ořechy pomeleme.

V míse smícháme ovesnou mouku, špaldovou mouku hladkou a hrubou, vinný kámen a pomleté ořechy.

Žloutky, třtinový cukr a máslo ušleháme do pěny. Přidáme spolu s pekanovými ořechy do mísy, přilijeme rýžový nápoj a promícháme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a nakonec lehce vmícháme do těsta.

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 45 minut.






1 komentář:

Veronika Wisiorková řekl(a)...

Mňam, vypadá báječně