pondělí 30. prosince 2013

Pohanková pomazánka







Moc mě potěšil dárek od syna pod stomeček - knížka od Pavly Momčilové - Celozrnná biokuchařka. Recept na pohankovou pomazánku je z této knížky. Do receptu se přidává již uvařená pohanka, jejímu vaření se budu věnovat v některém dalším příspěvku a zařadím na blogu do sekce Základní recept.

Pohanka je specifická svou chutí, ale v této pomazánce není tak výrazná a dětem moc chutnala. Takže rozhodně stojí za vyzkoušení. Lze ji připravit i jako silvestrovské pohoštění a servírovat ve vaječném bílku. Rozhodně ji zařazuji mezi oblíbené pomazánky.




Ingredience:


3 vejce natvrdo uvařené
70 g vařené pohanky - kroupy
30 g měkkého tvarohu
1 lžička hořčice
1 lžička citrónové šťávy
10 ml panenského olivového oleje
sůl
petželka na ozdobu







Postup:


Vejce uvařená natvrdo oloupeme, rozkrojíme na půl a vyjmeme žloutky do připravené misky. Žloutky pomocí vidličky rozmačkáme, přidáme tvaroh, hořčici, citrónovou šťávu, olej a prošleháme.

Uvařenou vychladlou pohanku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme do misky se směsí. Vše společně promícháme v pomazánku a dosolíme dle chuti.

Směsí plníme půlky vařených bílků, podáváme se zeleninou a pečivem.




Pomazánku přidávám do výzvy - Zdravě z mého stolu a tímto posledním receptem úspěšně dokončeno:-) Děkuji Nikki za inspirativní výzvu!






3 komentáře:

healthy řekl(a)...

vypadá to báječně

Madla řekl(a)...

No tedy, to vypadá perfektně! Pohanku mám moc ráda a různé pomazánky též, takže určitě brzy vyzkouším!

JINA řekl(a)...

Perfektní, skvělá alternativa ke klasice!! určitě vyzkouším:))