sobota 6. dubna 2013

Granola s arašídovým máslem a marmeládou

  




Dnes jsem se neplánovaně pustila do granoly s arašídovým máslem. Proč? Jedna z mých spřátelených blogerek B* měla včera narozeniny. Hodně ráda snídá kaše s arašídovým máslem, jehož existenci jsem právě objevila díky tomuto blogu. Můj první recept, kde je použité arašídové máslo, byly cizrnové koláčky. Když mi dnes B* na můj blog napsala do příspěvku, že se chytá upéct granolu, napadlo mě udělat granolu s jejím oblíbeným arašídovým máslem. V receptu je použitá jahodová marmeláda, kterou můžete zaměnit za vaši oblíbenou. Nebo ji tam dávat nemusíte a až na talíři přidat ke granole banán, rozinky, oříšky - prostě dle chuti. Granolu při pečení opatrně promíchávejte, bude se více lepit díky máslu a medu, ale po úplném vychladnutí je krásně křupavá. Jako pojivo je zde použité mleté lněné semínko, o kterém jsem již psala v receptu lněné chipsy.





Ingredience:


3 hrnky ovesných vloček
1/2 hrnku lněného hnědého semínka
3/4 hrnku arašídového másla
1,5 lžíce kokosového oleje 
3 lžíce medu
2 lžíce jahodové marmelády



Postup:


Troubu předehřejeme na 150stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.

Lněné semínko umeleme v mixéru a smícháme v míse s ovesnými vločkami. Do menšího kastrůlku dáme arašídové máslo, kokosový olej, med a na mírném ohni prohřejeme. (Lze i v mikrovlnné troubě). Směs přidáme do mísy k vločkám a promícháme.

Vše nadrobíme na připravený plech, aby se nám vytvořily menší hrudky. Pečeme asi 30 minut. Občas promícháme a hlídáme, dokud granola nezačne hnědnout.

Necháme pořádně vychladnout a uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.








2 komentáře:

B* řekl(a)...

sakra sakra, a že jsem se o ní nedozvěděla dřív! :D :(

Zdravá máma řekl(a)...

:-))