sobota 13. dubna 2013

Krekry se semínky







U tohoto receptu jsem raději vyfotila i ingredience, ze kterých jsem krekry připravila. Natural rýže se vaří o trochu déle než klasická bílá, je dobré k vaření přidat kousek mořské řasy. Natural rýže je oproti bílé bohatší na vitamíny a minerální látky a je lehce stravitelná. To samé platí i u sezamových semínek, kdy neloupaná obsahují více nutričně cenných látek než loupaná. Vysoký obsah vitamínů B1 a B3, hořčíku, fosforu je prospěšný na nervy. O vaření quinoy a jejich prospěšných látkách jsem už psala v příspěvku Quinoa neboli merlik chilsky.

Dětem krekry chutnaly. Dcera k nim popíjela mléko a dala mi tip na příště, že by jí to chutnalo posypané parmazánem. Základní těsto si můžete posypat semínky a kořením dle vaší chuti, namáčet krekry do nějakého dipu.



Ingredience:


2 hrnky vařené quinoy
2 hrnky vařené rýže natural
2/3 hrnku neloupaných sezamových semínek
1/2 hrnku lněného semínka
2 lžíce tamari - sójové omáčky
špetka soli
3 lžíce olivového oleje

Posyp:
chia semínka
dýňová semínka





Postup:


Lněná semínka zalijeme 1/2 hrnkem vody a necháme namáčet 20 minut. Na suché pánvi na mírném ohni opečeme sezamová semínka. Odstraníme z ohně a necháme stranou.

Troubu rozehřejeme na 175stupňů.

Uvařenou rýži, quinou, namočený len, sůl, tamari a olivový olej vložíme do mixéru a společně mixujeme, dokud se nevytvoří těsto. Těsto bude lepkavé. Pokud je příliš suché, můžeme přidat vodu. Pak přimícháme sezamová semínka.

Na vál položíme pečící papír a na něj dáme část těsta. Přikryjeme dalším kusem pečícího papíru a vyválíme těsto do tenka. Odstraníme vrchní papír. Těsto rádýlkem nařežeme do požadovaných tvarů, rádlo můžeme namočit do studené vody, aby se těsto nelepilo. Pak posypeme chia semínky, nazdobíme dýňovými semínky.



Pečící papír i s těstem přeneseme na plech. Pečeme 25-35 minut. Doba pečení závisí na tloušťce těsta. Pokud krekry na okraji jsou už hotové, vysušené a uprostřed ještě ne, odstraníme je a zbytek ještě v troubě dopečeme.







3 komentáře:

Veronika Wisiorková řekl(a)...

vypadají skvěle

Andy's diary řekl(a)...

Přesně! :) Vypadá to moc pěkně.

Dominique řekl(a)...

Ty krekry vypadájí hodně dobře! :)