čtvrtek 19. září 2013

Kešu ořechy






Kešu ořechy jsou plody tropického stromu ledvinovníku, svým tvarem připomínají ledvinu. Mají  jemnou sladkou chuť. Ořechy obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin, z minerálních látek zejména hořčík, zinek a hodně železa. Z vitamínů je nejvíce skupiny B, betakorotén, vitamín E a vitamín K. Jsou vhodné pro oslabené či hubené lidi, posilují zuby a dásně, mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži. U některých lidí mohou ale vyvolávat alergie.

Kešu ořechy opláchneme a namáčíme ve vodě 2-3 hodiny. Ořechy nabobtnají, konzumují se buď samostatně nebo se využívají na výrobu různých pokrmů.







7 komentářů:

Alizia řekl(a)...

Kešu oříšky mám moc ráda :-)

K. řekl(a)...

já si nedávno po dlouhém rozmýšlení koupila balíček (přece jen jsou pro mě trochu drahé) a teď nelituji, mám ráda snad všechny ořechy, ale tyhle jednoznačně vedou;)

ethique.v řekl(a)...

Kešu oříšky miluju - ale používám je spíš do vaření než na zobání.
Jen bych chtěla připomenout - ne ve zlym - že v kešu ořechách se nemá co probudit k životu, máčí se především proto, aby byly měkké na další zpracování. Jen minimum kešu ořechů je totiž tepelně neupravovaných. Protože mezi skořápkou a slupkou ořechu se nachází jedovatá dřeň - ořech jí ale nobsahuje. Kešu se loupou za pomocí velmi vysoké teploty, aby se narušila jejich extrémě tvrdá skořápka a zneškodnila se i tato toxická látka. A protože je skořápka opravdu velmi tvrdá, dá ruční loupání bez použití vysoké teploty skutečně zabrat. A proto se takto loupané raw ořechy vyvažují zlatem.. Nebo jsou přinejmenším velmi drahé - můžete sehnat na e-shopu lifefoodu za nějakých 890,- Kč/kg.
A tyto drahé ořechy se dají "probudit k životu", ale ty obyč, co se všude prodávají jen těžko...

Zdravá máma řekl(a)...

Ethique, děkuji za objasnění. O kešu je toho málo napsáno, takže pokud tomu dobře rozumím, tak to co nejde po namáčení vyklíčit už vlastně v sobě nemá co probouzet k životu?

ethique.v řekl(a)...

Přesně tak :) Protože po tepelné úpravě už naklíčit nelze, žádná rostlinka by z toho už nevyrostla.. Obecně je velmi obtížné sehnat kešu ořechy bez tepelné úpravy - RAW, pokud vím, nabízí je snad jen ten lifefood. Všechny ostatní (i když jsou bio) jsou loupány za využití této vysoké teploty. Stejně je to s mandlemi. Většina mandlí je z Ameriky - resp. Kalifornie. V Americe se kdysi objevila kontaminace salmonelou a USDA nařídila všechny mandle pasterizovat za vysoké teploty. Tyto mandle jsou v podstatě "mrtvé". Určitě mají stále mnoho minerálů, ale ta síla už v nich není....
Jinak ořechy se máčejí především proto, abychom se zbavili inhibitorů růstu...Ty jakoby konzervují ořech (semínko), aby nám nevyrostlo ve špajzce.. Až po namočení se probudí k životu a může být zasazen. Máčecí voda z ořechů a semínek by se měla vždy vylévat, protože obsahuje tyto inhibitory růstu, které způsobují nadýmání.... Dávám dohromady nějaké zahraniční zdroje a budu v budoucnu chtít udělaat články zaměřující se na máčení ořechů, luštěnin i obilovin.. Myslím, že jsou tato témata v Čechách dosti opomíjená a tím také lidem nejasná... To jsem se rozepsala :D

Zdravá máma řekl(a)...

Článek by byl bezva. Opravdu toho moc o namáčení a klíčení nelze najít. Četla jsem, že se to má máčet ve filtrované vodě a i přidávat sůl.

ethique.v řekl(a)...

ano, správně by se mělo klíčit a máčet ve filtrované vodě, protože tím, jak se semínko nebo ořech nacucá, nasaje do sebe látky z vody... A asi se shodneme, že fluor a chlor není to nejlepší.. Ale popravdě: také to nedělám.. Třeba se k tomu časem dostanu, ale zatím filtrační konvici nemám...