pátek 22. listopadu 2013

Pracny ze špaldové mouky







Do Vánoc zbývá 31 dní. Jak je to u nás s pečením cukroví? Zatím jsem kvůli dětem pekla pouze perníčky, ale z dvojité várky. Zdobíme i chaloupky, stromečky, které rozdáváme po příbuzných jako dárečky. Vždy jsme nějaké cukroví dostaly od babiček a to nám stačilo. Ale letos, asi i díky blogu, chci zkusit upéct vlastní cukroví. Zatím vyzkouším jen základní druhy, prostě to, co dětem chutná nejvíce. S předstihem jsem tedy vyzkoušela těsto na pracny. Je to už druhý pokus, do prvního těsta jsem nedala vejce a formičky ničím nevymazala. Pekla jsem s dcerou a skoro všechny nešly z formiček vyklopit. Neúspěšný pokus. Nevadilo, i tak jsme je snědly. Nevzdala jsem to a do těsta jsem přidala vejce. Našla jsem si totiž na internetu odkaz na biocukroví od Zemanky a mají tam ve složení pracen i vejce. Musím říct, že těsto bylo víc vláčné než první bez vejce. Vyklopit šlo skvěle, ale přiznám se, že už jsem nechtěla zažít to zklamání z trhaných kousků krásných tvarů našich formiček. Tak jsem je pro jistotu vymazala domácím ghí. Hurá, povedlo se! Měly jsme s dcerou po upečení radost. Ochutnat jsem jí dovolila jen pár kousků - musím přece tu nádheru vyfotit do blogu. Ale je večer, špatné světlo. Alespoň se ty pracny jako správné cukroví "chvíli" odleží. A to je výsledek. Takže před vánoci si s dcerou dáme repete, tohle nám chutnalo:-)





Ingredience:


200 g špaldové mouky jemně mleté
150 g mletých vlašských ořechů
150 g másla
120 g třtinového cukru 
1 vejce
20 g kakaa
7 hřebíčků (rozdrtíme v hmoždíři)
1/2 lžičky skořice



Postup:


Ze všech ingrediencí vytvoříme těsto, které pořádně na válu zpracujeme. Těsto dáme alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice. Samozřejmě je nejlepší nechat ho tam přes noc.




Z těsta oddělujeme kousky, které pěchujeme do připravených formiček. Pro snadnější vyklopení můžeme formičky vymazat a kousky těsta ještě před plněním obalit trochou mouky.

Pracny pečeme v předehřáté troubě na 170stupňu asi 12-15 minut.




Po upečení vyklepneme pracny z formiček a skladujeme na chladném místě.













12 komentářů:

Ivana řekl(a)...

Já mám pocit, že mi dáváme to pracen taky vejce. Už si ten recept přesně nepamatuju, ale sem si skoro jist, že tam je, protože mamina vždycky říká, ať neuzdibuju syrové těsto:D ale musím se poplacat po rameni, loni jsem udělala deset druhů cukroví úplně sama!!:)

monika řekl(a)...

Ty jsou krásný :) My pracny doma neděláme, ale babička ano a můžu se jich u ní vždycky přecpat :D :)

Týna řekl(a)...

Vypadají moc hezky! :))
My teda pracny neděláme, takže ani letos je péct nebudu, ale i tak se mi moc líbí. :))

P.♥ řekl(a)...

Zdravé cukroví, to je moje <3 zrovna hledám tipy co napéct, děkuji:)

Unknown řekl(a)...

Moc díky za zdravý recept. Budu se těšit na další vánoční typy a recepty.

Dagmar Janíková řekl(a)...

Vypadají moc pěkně, už jsem si je zařadila do oblíbených a brzy vyzkouším.

Alizia řekl(a)...

Ahoj, zařadila jsem tento recept a ještě ten na kokosové kostky do svého příspěvku o zdravém cukroví z českých blogů, kdyžtak koukni ;-) http://www.mamou-stylove.cz/2013/11/29/recept-10-variant-na-zdrave-vanocni-cukrovi-z-ceskych-blogu-a-portalu/

Dagmar Janíková řekl(a)...

Tak jsme je včera s dcerkou upekly a musím říct, že jsou opravdu výýýýtečné. Děkuji za recept.

Zdravá máma řekl(a)...

Tak to jsem ráda; -) Já děkuji za zpětnou vazbu.

Kristý řekl(a)...

Právě jsem je dopekla a jsou fantastické! díky za recept! :)

Anonymní řekl(a)...


Dobrý večer, díky Vašemu receptu jsem se poprvé v životě rozhodla upéct pracny. Maminka je doma nikdy nepekla, protože "nemají smysl pro spolupráci". A u tchýně to je vždy ten nejhorší druh cukroví (suché, tvrdé, nevýrazné). Takže jsem na pracny zanevřela, jako na něco co je strašně pracné s hrozným výsledkem. Ale díky Vám jsem je dnes plně rehabilitovala. Jsou výborné. Povedly se a chystám se upéct ještě aspoň jednu dávku. Díky.
Jana D.

Zdravá máma řekl(a)...

Dobrý den, Jano. Děkuji za milý komentář. Jsem ráda, že se Vám pracny povedly a chutnaly. Krásné Vánoce! Míša