pondělí 8. dubna 2013

Mandlové koláčky s kokosovým olejem






Vím, že mandlová mouka jde těžko koupit. Když jsem ji v obchodě se zdravou výživou uviděla, musela jsem si ji odnést domů. Mám ji již delší dobu, protože u neznámých potravin jsem opatrnější a delší čas mi trvá než je vyzkouším. A je tu první recept na mandlové koláčky - s další pro mě neznámou surovinou - kokosovým olejem. U těchto surovin si také hlavně vyhledávám, jak jsou prospěšná pro naše zdraví.

Mandlová mouka jsou pomleté loupané mandle, nejlépe v biokvalitě. O mandlích se zmiňuji v příspěvku o jejich nakličování.

Kokosový olej se získává z dužiny kokosových ořechů. Je lehce stravitelný a na rozdíl od jiných tuků se v těle neusazuje. Má velké množství antioxidantů a zvyšuje tak obranyschopnost organismu. Obsahuje mastné kyseliny, které pomáhají odbourávat tuk. Působí jako přírodní antibiotikum. Vhodný je nejen na vaření, pečení ale i smažení (kouřový bod kolem 200stupňů) např. palačinek, lívanců, lze přidat do granoly. Olej po otevření je vhodné uchovávat v lednici, kde více ztuhne, takže než se s ním pracuje, musí se trochu ohřát.

Koláčky jsem pekla ve formě na muffiny. Zaplnila jsem ji do poloviny, je totiž na přípravu větších muffinů a tyto koláčky jsou hodně syté. Z uvedeného množství jsem napekla 6 koláčků.





Ingredience: 


150 g mandlové mouky bio
1 lžíce kokosového oleje bio za studena lisovaného
2-3 lžíce medu
1/2 lžičky vanilkového extraktu
pár kapek citrónové šťávy
1/2 lžičky jedlé sody
2 vejce
maliny
mandlové plátky



Postup:


Troubu předehřejeme na 160stupňů. Dno formiček vymažeme kokosovým olejem.

V míse promícháme mandlovou mouku a jednou sodu. Do kastrůlku dáme rozpustit kokosový olej, med a vanilkový extrakt. Mokré suroviny přidáme do mísy k suchým a promícháme.

Žloutky oddělíme od bílků a přidáme do směsi. Bílky s citrónovou šťávou ušleháme v mixéru do tuha a opatrně přimícháme do těsta.




Těsto do formiček rozdělujeme pomocí lžíce, poklademe ovocem a posypeme mandlovými plátky. Pečeme asi 20-30 minut. Kontrolujeme pomocí špejle.




Koláčky lze podávat ještě teplé nebo vychlazené.









6 komentářů:

Pink Braces řekl(a)...

Tak to vypadá úžasně, ostatně jako většina tvých receptů. Zrovna jsem si o víkendu koupila maliny a přemýšlela co s nimi udělat. Tak teď už vím :-)

Zdravá máma řekl(a)...

Určitě vyzkoušej a budu ráda za zpětnou vazbu, jak ti chutnalo:-))

Alizia řekl(a)...

Super recept! Celkově se mi tvůj blog moc líbí, škoda že takových není víc :-)
Mamou-stylove.blogspot.cz

Zdravá máma řekl(a)...

Alizia - díky, to potěší!

Andy's diary řekl(a)...

Mňam! :) Vypadá to parádně. Budu muset vyzkoušet! :)

Hanka Kju. řekl(a)...

právě doděláno a moc nám chutnalo! dlouho mi tu fazole adzuki ležely a nevěděla jsem co s nima :-) je možné dělat i z normálních červených fazolí? chutná to taky dobře?