středa 15. května 2013

Zelený a bílý chřest





Přikládám základní recept, jak si doma připravujeme chřest. Stačí ho pouze uvařit a přidat k masu, rýži, těstovinám. Nebo chvíli osmažit na másle či ghí, zasypat oblíbeným sýrem a delikatesa je na vašem talíři.







Ingredience:


výhonky chřestu bílého nebo zeleného
voda
sůl
šťáva z citrónu


Postup

Chřest omyjeme a odlomíme nebo odkojíme dřevnaté konce - podle čerstvosti 2-4 cm. 




Mladý zelený chřest není potřeba loupat. Bílý chřest loupeme od hlavičky směrem dolů pomocí škrabky. 




Vroucí vodu osolíme (1 lžička na 2 litry vody) a přidáme lžíci šťávy z citrónu. Očištěný chřest vložíme do vroucí vody na stojato, aby špičky zůstaly zcela nad vodou a vařily se jen v páře. 

Chřest by měl být uvařený na skus, neměl by být úplně měkký. Zelený chřest vaříme 3-5 minut, bílý 7-9 minut.

Více o chřestu se můžete dočíst na http://www.ceskychrest.cz/




Recepty na blogu



 

Žádné komentáře: