čtvrtek 28. února 2013

Cizrna







Cizrna neboli hrách římský je jedna z nejlépe stravitelných luštěnin. Obsahuje téměř všechny vitamíny a minerální látky, zejména hodně železa, vápníku, hořčíku, draslíku a manganu. Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin, má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Cizrna chutná dětem kvůli její oříškové chuti. Má nízký glykemický index a neobsahuje lepek.



Příprava:



Propláchnutou cizrnu namočíme na 5-10 hodin do vody. Po nabobtnání vodu slijeme, aby se tím cizrna zbavila nadýmavých látek, a odstraníme tmavé kuličky. Takto přebranou nablobtnanou cizrnu zalijeme studenou vodou a dáme vařit. 



 
Cizrnu vaříme odkrytou na mírném ohni, nemícháme, nesolíme. Během vaření sbíráme z povrchu vytvořenou pěnu. Délka vaření je 1-1,5 hodiny, vaříme do změknutí. Stravitelnost cizrny zlepšíme přidáním kousku mořské řasy (Kombu) nebo koření např. majoránky, saturejky.





Recepty na blogu s cizrnou:


Quinoa a rychlé ratatouille

Pečená cizrna 

Cizrnové koláčky

Naklíčená cizrna




Žádné komentáře: