pondělí 11. února 2013

Jablečný závin










Špalda je plná vitamínů skupiny B, obsahuje mnoho minerálních látek, prohřívá organismus, přispívá k tvorbě zdravé krve, k veselé mysli a radosti v duši.
V tomto závinu je použito vejce pouze na potření, osladit si ho můžete v náplni - třtinovým cukrem, sirupem, sušeným ovocem, ovšem je výborný i bez přislazení. Do náplně přidávám vločky, které nasají šťávu z nastrouhaných jablek, která pak nevyteče na plech.)




Igredience:


300g špaldové mouky hladké
80 g másla
120 ml vlažné vody
jablka
vlašské ořechy
jemně mleté vločky
skořice
vejce na potření



Postup:


Do velké mísy dáme špaldovou mouku s máslem a postupně přilijeme vlažnou vodu. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Přidáme trošku skořice a v míse zpracujeme hladké těsto, které necháme 30 min. odpočinout při pokojové teplotě.




Jablka nakrájíme na menší kostky nebo nastrouháme, promícháme se skořicí, vločkami a nasekanými ořechy.

Těsto rozválíme, naplníme a vytvoříme závin. Těsto je křehčí, opatrně přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 170 st. asi půl hodiny.


1 komentář:

Kamča Hrbáčová řekl(a)...

tyjo:) hezčí závin jsem neviděla :P