pátek 8. března 2013

Kakaová granola s lískovými oříšky





Müsli nebo granola, jak tomu říkat? Tak podle wikipedie se jedná o totožné jídlo,  u nás se používá slovo müsli. Jde o snídaňové jídlo skládající se z ovesných vloček, ořechů, medu.  Ale když jsem se začetla pozorněji, tak jeden rozdíl tu je. Müsli se nezapéká, ale jí se v suchém stavu nebo namočené ve vodě či ovocné šťávě. Granola se peče dokřupava. Takže granola jsou upečené müsli.

Při dnešním vaření mi pomáhala dcera, já ji vše odvážím a ona míchá. Alespoň ví, co do receptu dáváme. A když řekla, že jí to krásně voní, vím, že jí granola bude chutnat. Pustili jsme se do ní ještě než stihla vychladnout. Bylo ji na plný plech, takže zbytek jsem uložila a bude ráno na snídani. A na víkend jedeme k babičce, která miluje čokoládu, tak granolu povezeme s sebou.








Ingredience:


50 g mletých lískových ořechů
240 g ovesných vloček
20 g kakaového prášku
60 g celých lískových ořechů
špetka soli
100 g jablečného pyré (přesnídávky)
80 g javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu



Postup:


Troubu předehřejeme na 175stupňů.

Nejdříve si v robotu umeleme potřebné množství lískových ořechů. V míse smícháme mleté ořechy, ovesné vločky, kakaový prášek a sůl. Vše promícháme. Celé lískové ořechy si nakrájíme na menší kousky a přimícháme ke směsi.

V druhé míse smícháme mokré ingredience - pyré, sirup a vanilku. Mokré suroviny přidáme do mísy k suchým a společně promícháme. 

Plech vyložíme pečícím papírem, na který přeneseme směs a nadrobíme, aby nám vznikly menší hrudky. Pečeme asi 15 minut, pak směs promícháme a pečeme dalších 10-15 minut.

Granolu necháme vychladnout a skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.








4 komentáře:

B* řekl(a)...

moc děkuji za recept :) bratr bude mít narozeniny a stěžoval si, že nemají doma zapékané musli. Ten bude nadšený!

Zdravá máma řekl(a)...

Tak to jsem ráda, a doufám, že si bratr pochutná:-))

Zrzunka řekl(a)...

co na to říct<3 mňam

Anonymní řekl(a)...

moc děkuji za recept :)