čtvrtek 28. března 2013

Velikonoční beránek







Beránek nesmí o Velikonocích chybět, je to tradice. Beránka pečeme v krásné keramické formě, kterou pečlivě opatruji. Mám ji teprve pár let, ale chci, aby mi vydržela co nejdéle, protože je opravdu moc pěkná. Letos jsme beránka upekli s předstihem, abych ho mohla vložit na blog. Dlouho nevydržel, protože dcera si ho chtěla dát ještě teplý. Takže rychle vyfotit a hned nakrájet. V neděli budeme péct znovu, ale ten už vydrží do velikonočního pondělí. Ať z něj mají i něco koledníci.




Ingredience:

150 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
100 g špaldové mouky jemně mleté
4 vejce
180 ml mléka
120 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
4 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce řepkového (slunečnicového) oleje



Postup:


Troubu předehřejeme na 180stupňů. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Do mísy prosejeme celozrnnou a špaldovou mouku a vmícháme prášek do pečiva. Žloutky oddělíme od bílků a utřeme s třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem. Přilijeme mléko, olej a vmícháme mouku.




Bílky ušleháme v tuhý sníh a jemně zapracujeme do těsta. Těsto pak vlijeme do připravené formy a pečeme asi 45 minut. 




KRÁSNÉ VELIKONOCE!






6 komentářů:

Týna řekl(a)...

Panečku, ten se ti vážně povedl! :))

Zdravá máma řekl(a)...

Díky;-) Taky se nám líbí!

Unknown řekl(a)...

Máte krásný blog a spoustu úžasných receptů :) Ráda bych vyzkoušela něco péct. Začínám experimentovat s celozrnnou a špaldovou moukou, proto možná bude moje otázka trochu hloupá, omlouvám se. U spousty receptů máte uvedenou např. celozrnnou mouku jemně mletou, tím myslíte pšeničnou? A když je uvedena špaldová mouka jemně mletá, myslíte celozrnnou nebo bílou špaldovou mouku? Děkuji a přeji krásný večer Markéta

Zdravá máma řekl(a)...

Díky za komentář. Vidíte, to mě ani nenapadlo, že do receptů nepřidávám, že se jedná o celozrnnou pšeničnou mouku:-)Doplním. A špadlovou mouku používám celozrnnou, většinou se mi podaří mouky koupit od firmy Pro-Bio nebo Country-Life.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za recept, beránek všem chutnal. :)

Blogger řekl(a)...

Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

Obchod odkudkoli - Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

Otevřené obchody na eToro: 227,651,647