pondělí 25. března 2013

Velikonoční ptáčci z celozrnné mouky







Prvním velikonočním receptem jsou ptáčci z kynutého těsta, které krásně ozdobí velikonoční stůl. Do jejich přípravy se zapojili i děti a opravdu je to bavilo. Po vykynutí těsta jsem ho dala na vál a oddělila kousky o velikosti vlašského ořechu. Pokud se vám těsto bude lepit na prsty, pomoučete si je moukou. Lépe se vám s ním bude pracovat. Z jednotlivých kousků jsme vyváleli válečky 1-2cm široké a asi 20 cm dlouhé. Váleček uvážeme v uzlík, jeden konec vytvarovajeme jako zobáček. Na oči jsme použili čokoládové kousky, lze je vytvořit i z rozinek, hřebíčku. Druhý konec uzlíku zatlačíme a nožíkem několikrát nařízneme a vytvoříme tak ocásek. Na křidélka jsme použili pláky mandlí, které ovšem držely, až jsme ptáčky pomašlovali vajíčkem. Takto jsme vytvořili 20 ptáčků. Každý ptáček byl jiný, ale originál. Trochu těsta ještě zbylo, tak jsme z něj vytvořili srdce pro tatínka na snídani jako překvapení. Z těsta lze vytvořit i malé bochánky, které můžete namazat máslem nebo marmeládou.




Ingredience:


550 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
30 g droždí
250 ml mléka
125 g třtinového cukru
2 lžíce slunečnicového oleje
2 vejce
špetka soli
vejce na potření
čokoládové kousky
mandlové plátky



Postup:


Nejdříve si vytvoříme z droždí kvásek. Odlijeme asi 100 ml mléka, které ohřejeme. Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a teplé mléko. Necháme asi 15 minut v teple vzejít kvásek.

Troubu si rozehřejeme na 150stupňů.




Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka a cukru, olej, vejce a špetku soli. Prohněteme a vypracujeme hladké, nelepivé těsto.










Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout. Pak těsto přeneseme na pomoučený vál a vytvarujeme ptáčky.




Klademe na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme rozšlehaným vejcem, dolepíme křidýlka a dáme péct. Pečeme asi 20 minut.









 Jeden krásnější než druhý:-)))


celá rodinka




srdce pro tátu






Žádné komentáře: