sobota 23. března 2013

Masové kuličky








Ne, tyto kuličky nejsou vyrobené z koňského masa! Když si tento recept uvaříte doma, víte přesně, jaké přísady jste do něj dali. Já jsme kuličky uvařila z vepřového mletého masa, samozřejmě lze použít kombinaci vepřového a hovězího. Recept je jednoduchý a dělá se velmi rychle. Kuličky se nejdříve pečou v troubě a pak se smaží na pánvi na másle, či ještě lépe ghí, které se nepřepaluje. V tomto receptu je strouhanka nahrazená ricottou a jako koření použitý muškátový oříšek. Výsledná chuť stojí za to. Podařilo se mi z půl kila masa vytvořit 35 kuliček.




Ingredience:


500 g mletého vepřového masa
2 šalotky nebo 1 menší cibule
1 vejce
1/4 lžičky muškátového oříšku
sůl, pepř dle chuti
160 g ricotty
máslo nebo ghí na smažení



Postup:


Troubu předehřejeme na 200stupňů. Všechny suroviny vyndáme z lednice a necháme venku ohřát na pokojovou teplotu. Šalotku či cibuli najemno nakrájíme.

Ve velké míse smícháme všechny ingredience dohromady. Na závěr přidáme ricottu a vše ručně propracujeme. Lžící odebíráme masovou směs a pomocí navlhčených rukou vytváříme kuličky. Ty vložíme do připravené zapékací mísy.




V troubě pečeme 10 minut, poslední 2 minuty pečení si na pánvi ohřejeme máslo, ghí na středním ohni. Pak kuličky z trouby vyjmeme a dalších 5-10 minut opékáme na pánvi, aby získaly nahnědlou barvu.











1 komentář:

Unknown řekl(a)...

WoW to vypadá užasně, to si udělám zítra k obědu s brusinkami :)