neděle 3. března 2013

Mungo






Klíčení munga je vhodné pro začátečníky. Mungo fazole mají olivově zelenou barvu a stejně jako u ostatních druhů luštěnin se klíčením obsah cenných látek ve fazolích mungo rapidně zvyšuje. Jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, draslíku, fosforu. Jsou významné pro svůj vysoký obsah vitamínů  a proteinů. Naklíčeného munga by se měla sníst jedna velká hrst.



Potřebujeme:


mungo
zavařovací sklenice
gáza
gumička




Postup:



Základem jsou zdravá, kvalitní semena nejlépe v biokvalitě. Propláchnuté mungo fazole vložíme do zavařovací sklenice a  v první fázi  namáčíme ve vodě nejlépe přes noc. Doporučuji radši méně semínek a hodně vody, semínka dost nabobtnají. Na druhý den vodu vylijeme, mungo propláchneme čistou vodou a necháme řádně odkapat. Odkapávání provádíme buď přes cedníček či sítko, nebo můžeme na hrdlo sklenice pomocí gumičky připevnit gázu nebo plátýnko a proplachovat přes takto uzavřené hrdlo. Proplachujeme dvakrát denně.


2. den klíčení


3. den klíčení


4. den klíčení



Na rozdíl od většiny semen se klíčky munga klíčí ve tmě. Sklenici uložíme v části kuchyni, kde nejde přímé slunce nebo ji dáme do nějaké tmavé nádoby (já jsem to měla uložené v kvašáku).
Za 3-5 dnů mungo krásně naklíčí.










Žádné komentáře: