úterý 12. března 2013

Quinoa neboli merlík chilský








Quinoa (vyslovuje se "kinua") neboli merlík chilský je snadno stravitelná obilovina s nízkým obsahem tuků a kalorií. Je zdrojem vápníku a bílkovin a dobrým zdrojem železa, fosforu a vitamínů skupiny B a vit. E, obsahuje i draslík a zinek. Je výjimečná tím, že obsahuje všech osm základních aminokyselin, stejně jako veškeré potraviny živočišného původu. Neobsahuje lepek.


Quinoa má podobné využití jako rýže, kuskus nebo bulgur. Je velmi snadno a rychle uvařená, má lehce oříškovou chuť. Po uvaření má každé zrnko kolem sebe klíček. Obsahuje saponiny - látky s hořkou a mýdlovou chutí, proto je vhodné ji před vařením několikrát vyprat v horké vodě.




Příprava:



Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vaříme podobně jako rýži v podílu 1:2 - jeden díl guinoy zalijeme 2 díly vody nebo zeleninového vývaru. Quinou nejdříve propláchneme ve studené vodě. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni doměkka 10-15 minut. Necháme chvíli dojít pod pokličkou. Na 3-4 porce vaříme 150 g quinoy.







Recepty na blogu

Quinoa a rychlé ratatouille

Quinoa muffiny s parmazanem

Karbanátky z fazolek adzuki

Čokoladový quinoa dort




Žádné komentáře: